Apraksts
Darba apraksts: Pārtikas un dzērienu tehnologs organizē pārtikas ražošanu pēc noteiktas tehnoloģijas/shēmas jeb plāna. Piemēram, maizes ražošanas procesā ir vairāki posmi noteiktā secībā, sākot ar izejvielu iegādi (rupji vai smalki milti, piens, raugs, sāls, dažādas piedevas). Tad seko mīklas gatavošana, tās raudzēšana un sadalīšana svara gabalos, no kuriem veido kukulīšus.. Izveidotus kukulīšus liek krāsnī, cep noteiktā temperatūrā noteiktu laiku, nobeigumā no krāsns izņem siltu maizi. To iepako un sūta uz veikalu. Pārtikas un dzērienu tehnologam jāgādā, lai tiktu ievērota tehnoloģijas secība un vajadzīgie ražošanas apstākļi visa tehnoloģiskā procesa garumā. Viņš atbild par gatavā produkta kvalitāti. Pārtikas un dzērienu tehnologs regulāri izstrādā ražošanas tehnoloģisko programmu, lai noteiktu, kādi produkti ražotnei ikdienā jāražo pārdošanai. Rūpīgi tiek analizēts, kāda produkcija ir iecienīta pircēju vidū un dod ienākumus, bet kāda nes zaudējumus.
Pamatojoties uz iegūtajiem datiem, tehnologs izlemj, ka šodien, piemēram, būs jāražo tikai kviešu vai tikai rudzu maize, vai abas. Tad viņš ražošanas tehniķi informē par maizes veidu nepieciešamo daudzumu, receptūru, sastāvdaļām, to kvalitātes rādītājiem, pieļaujamajiem ražošanas režīmiem: temperatūru, produkta realizācijas laiku (cik ilgā laikā tas ir patērējams, lai neradītu draudus cilvēka veselībai), iepakojumu (tehnoloģiskā karte), kā arī uzglabāšanai nepieciešamos apstākļus. Pārtikas un dzērienu tehnologs pārrauga, vai izejvielas, piemēram, piens, gaļa, zivis, augļi un dārzeņi, graudi, ir atbilstošās kvalitātes. Laboratorijas darbinieki ražošanas laikā veic produktu analīzes un ar rezultātiem iepazīstina tehnologu. Tieši analīžu rezultāti ļauj spriest par produkta kvalitāti. Pārtikas un dzērienu tehnologs rūpējas par jaunu produktu izstrādi un ieviešanu ražošanā. Viņš pārzina arī pārtikas produktu ražošanas iekārtas, to uzbūvi, darbību un iespējamās kļūmes.
Pārtikas un dzērienu tehnologa prasmes un zināšanas ietekmē visu ražošanas procesu, tā modernizāciju, attīstību un līdz ar to produkcijas kvalitāti. Pārtikas un dzērienu tehnologa pārziņā ir tehnoloģiskā dokumentācija (tehnoloģiskās kartes), kā arī normatīvie dokumenti (kas attiecas uz ražošanas procesu) , dažāda veida uzskaites dokumenti: izejvielu patēriņa uzskaite, citu ražošanai nepieciešamo materiālu uzskaite un izlietojums, gatavās produkcijas daudzuma uzskaite.
Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums: Pārtikas un dzērienu tehnologs darbā lieto datoru, kā arī viņam ir nepieciešams tehniskais aprīkojums jaunu produktu recepšu un tehnoloģiju izstrādei.
Darba apstākļi: Pārtikas un dzērienu tehnologs strādā telpās, kur norit ražošanas process, un kabinetā, kur jāveic dokumentācijas kārtošana pie rakstāmgalda. Kopumā darba ritms ir saspringts. Pārtikas un dzērienu tehnologs strādā astoņu stundu darba dienu. Darbs var būt arī maiņās. Iespējams arī darbsārpus darba laika (brīvdienās, svētku dienās).
Darba iespējas: Pārtikas un dzērienu tehnologs var strādāt visu veidu pārtikas ražošanas uzņēmumos, var dibināt savu privātuzņēmumu.
Nepieciešamā izglītība: Nepieciešama 1. līmeņa profesionālā augstākā izglītība vai augstākā izglītība pārtikas produktu tehnoloģijā, pārtikas ķīmijā vai mikrobioloģijā. Mācību ilgums 2 - 5 gadi.
Iespējamais atalgojums: 500 – 1500 EUR Atalgojums ir atkarīgs no ieņemamā amata, atbildības pakāpes un ražotnes lieluma.
Ko tu vari darīt jau šodien?
Vai tev ir svarīgi, kādu pārtiku tu patērē, vai tevi uztrauc tas, cik šī pārtika ir veselīga, no kādām sastāvdaļām tā izstrādāta? Vai tev pašam patīk gatavot?
1. Notiekošās izmaiņas pārtikas patērēšanā (aizvien svarīgāka kļūst ne tikai izsalkuma remdēšana, bet arī veselības uzturēšana, mūža paildzināšana, iecienīti ātri pagatavojami produkti) prasa pārvērtības pārtikas produktu ražošanā. Šajā nozarē iespējams īstenot radošas idejas, piemēram, izdomāt jaunas receptes, efektīvākus produkcijas izgatavošanas paņēmienus.
2. Pamēģini tieši kulinārijā pārbaudīt, vai esi radoša personība, kas dzīvē meklē jaunus risinājumus un uzlabojumus.
3. Pārtikas un dzērienu tehnologam nepieciešamas arī labas komunikācijas spējas, tāpat interese sevi nemitīgi pilnveidot un augsta atbildības sajūta. Iespējams, ka šo māku attīstīšanai tev motivāciju (pamudinājumu) var dot vēlme izmēģināt spēkus pārtikas tehnoloģijā un aizvien kvalitatīvākas pārtikas radīšanā.
Uzņēmumi profesijā
Profesijas, kurās Jūs varētu būt ieinteresēts
Uzņēmuma ieteiktās studiju programmas
SIA OZOLKALNA KULINĀRIJA
2 ieteikumi
Pārtikas produktu ražošanas tehniķis
PIKC "Valmieras tehnikums"
- 2 uzņēmuma ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
LIDO
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Kantīne B
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Kronos Latvija
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
LATVIJAS PIENS
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Daiva
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Krāslavas piens
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
Livonia
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
Abula
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Sprīdīši
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
Aglonas Alpi
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
Minhauzena unda
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Saldus gaļas kompānija
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
MILDA KM
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Alus Nams
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Pārtikas un veterinārais dienests
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
Klein
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
LĪGATNES VĪNA DARĪTAVA
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
LĀČI
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
CIDO GRUPA
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Grauda spēks
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi
Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija
1 ieteikumi
Pārtikas kvalitāte un inovācijas - akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 14 uzņēmuma ieteikumi
Baltijas dārzeņi
1 ieteikumi
Pārtikas produktu kvalitātes kontrole
Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža
- 2 uzņēmuma ieteikumi
GMG Restaurants
1 ieteikumi
Pārtikas produktu tehnoloģija - 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
- 25 uzņēmuma ieteikumi